Alege becul potrivit pentru casa Ta!

16-10-2016, 13:14

Alege becul potrivit pentru casa Ta!

Deși piața oferă o varietate de becuri economice și eclogice, becul cu incandescență – cel clasic cu filament - rămâne popular în Moldova. Din cauza eficienței și a duratei de viață scăzute și a cosumului mare, Uniunea Europeană, începând cu anul 2009, a restricționat utilizarea becurilor cu incadenscență de mare putere, iar din 2015 a interzis comercializarea acestora.


Cum să alegi becuri de calitate care să nu îți strice vederea, să-ți ofere confortul vizual și să fie economice?

Tipuri de becuri

Becul cu halogen funcţionează pe acelaşi principiu ca şi becul cu incandescență. Intensitatea luminii produse este cu 20-30% mai mare decât în cazul becului incandescent clasic. Atenție, becul cu halogen nu poate fi amplasat în apropierea surselor inflamabile sau a copiilor deoarece emit radiaţii ultraviolete, nocive pentru piele.

Becul fluorescent consumă de 4-5 ori mai puțină energie decât becul cu incandescenţă. Un dezavantaj constituie aprinderea lentă; are nevoie de timp până când ajunge la luminozitatea maximă. La achizitionarea unui bec fluorescent, trebuie să ții minte că acesta conține aproximativ 5 miligrame de mercur, care este o substanță toxică dacă este atinsă sau inhalată. Deși pare o concentrație mică, dacă un astfel de bec se sparge într-o casă, concentrația de mercur va fi de 20 de ori mai mare decât limita admisă.  

Becurile cu LED oferă o lumină de calitate mai bună şi consumă de 10-15 ori mai puțină energie decât becurile incandescente. Durata de viaţă este de două ori mai mare (până la 50.000 de ore) faţă de cele fluorescente şi de peste 50 de ori mai mult faţă de cele incandescente. Un LED poate ajunge la o durata de viata de peste 15 ani dacă este exploatat corect (7 ore pe zi timp de folosire).

Preț?

Prețul unui  bec incandescent este între 5 și 10 lei, pe când un bec economic poate costa între 50 și 150 lei în funcție de putere și durata de viață. Chiar dacă prețul becurilor economice este destul de piperat, este bine de știut că acestea aduc cu sine un cost scăzut al facturii electrice datorită timpului mare de viață și a consumului de energie mai mic.

Clasă energetică

Atenție la eficiența și clasa energetică. Pentru a furniza aceeași cantitate de lumină, un bec fluorescent compact din clasa A va avea nevoie doar de o treime din cantitatea de energie electrică utilizată de un bec incandescent îmbunătățit din clasa C. Iar LED-ul?! Urmărește eticheta energetică și ia o decizie prudentă!

Lumină caldă sau rece?

Alege între lumină caldă, neutră și rece. O temperatură de culoare mică produce o lumină căldă și relaxantă pentru ochiul uman. Temperatura de culoare a luminii calde este între 2000-3000 grade Kelvin. Acest tip de lumină este binevenit pentru dormitor și living.

O temperatură a culorii mare, peste 6000 grade Kelvin, emite lumină rece și energizantă. Aceasta este recomandată în birouri și intr-un dressing-room.

Lumina neutră, cu o temperatura de culoare medie între 3500 și 5500 grade Kelvin, este ideală pentru bucătărie și spațiul de lucru. Aceasta poate fi întâlnită în diferite nuanțe: Warm white (2700 grade Kelvin) sau Cool white (5000 grade Kelvin).


Decizia îți aparține! Alege lumina ta!

Această informație Vă este oferită de echipa proiectului: Undă verde, Moldova! Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal, finanțat de către Comisia Europeană în cadrul programului CoMDeP  (Convenția Primarilor.  Proiecte Demonstraționale).