Ce reprezintă eticheta energetică?

30-09-2016, 15:33

Ce reprezintă eticheta energetică?

Ce reprezintă eticheta energetică?

Eticheta energetică este creată pentru a furniza cumpărătorilor informaţii precise, comparabile şi uşor de recunoscut, cu privire la consumul de energie, performanţă şi alte caracteristici esenţiale ale electrocasnicelor. Aceste informaţii permit consumatorilor să identifice cât de eficient este un produs față de altul şi să-și calculeze potenţialul de reducere a facturei.

Ce înseamnă culorile, săgețile și literele alfabetului de pe aceasta eticheta? Toate aceste elemente descriu eficiența energetică a unui aparat de uz casnic.

  • clasa A este cea mai eficientă din punct de vedere energetic, iar clasa G - cea mai puțin eficientă. ATENȚIE! Consumă „de rupe”!;
  • verde înseamnă “mai eficient”, iar rosu - “mai puțin eficient”;
  • săgețile indică eficiența energetică pentru nivelul dat.

Când majoritatea aparatelor de un anumit tip ajung la clasa A, pot fi adăugate alte subclase : A+, A++, A+++, etc.  Cu cât mai multe plusuri, cu atât mai puține „minusuri” la budgetul familiei.

În medie, prin utilizarea aparatelor de uz casnic sau a produselor cu impact energetic de clasa A+++, în locul celor de clasa A, poți economisi:

  • până la 60% de energie în cazul frigiderelor, congelatoarelor și combinelor frigorifice;
  • până la 32% de energie în cazul mașinilor de spălat rufe de uz casnic;
  • până la 30% de energie în cazul mașinilor de spălat vase, etc.    

Nota Bene: Electrocasnicele vechi = consum mai multă de energie!
 

De exemplu, un frigider vechi de 10 ani are un consum de energie de 560 kWh/an, iar unul nou de clasa A+, înregistreaza un consum de 255 kWh/an sau mai mic, în funcție de marcă, dimensiuni, etc. Diferența de 305 kWh ar fi economia anuală, iar cea monetară va constitui 585,6 lei/anual, calculată la tariful actual la energia electrică pentru consumatori „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” S.R.L. – 1,92 lei.

Această informație Vă este oferită de echipa proiectului: Undă verde, Moldova! Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal, finanțat de către Comisia Europeană în cadrul programului CoMDeP  (Convenția Primarilor.  Proiecte Demonstraționale).