Comunicat de presă

28-10-2015, 08:49

Comunicat de presă

Orașele Ocnița, Cantemir și Soroca

fac bilanțul primelor șase luni de activitate ale proiectului “Undă verde, Moldova!

Primarii orașelor Soroca, Ocnița și Cantemir se întrunesc azi, la ora 11:00, în incinta primăriei Soroca, pentru a face bilanțul primelor șase luni de activitate ale proiectului “Undă verde, Moldova! Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal”.

În cadrul ședinței, cele trei orașe, parteneri ai proiectului, vor audia raportul bianual, realizările, provocările, planul de lucru pentru următoarele șase luni. Suplementar, vor fi prezentate rezultatele primului audit energetic, pachetele a trei instruiri, lista instrumentelor și mecanismelor de finanțare, dar și noile oportunități de proiecte.

Proiectul “Undă verde, Moldova! Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal” a fost lansat la începutul anului 2015. Acesta presupune instalarea a circa 710 de corpuri de iluminare stradală în Ocnița, Soroca și Cantemir. Orașele vor beneficia de instruiri privind achizițiile eficiente, organizate cu participarea consultantul internațional EKODOMA din Republica Letonă; transfer de know-how de către producătorii de tehnologii; și  evenimente de sensibilizare, etc.

Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană în cadrul programului European SUDeP – Sustainable Urban Demonstration Projects (Proiecte demonstraționale pentru o dezvoltare urbană durabilă). Valoarea totală a proiectului – 500 mii Euro, din care 400 mii Euro constituind grantul Uniunii Europene, iar 20% - contribuția autorităților publice locale.

Proiectul este coordonat de către Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile – organizație neguvernamentală din Republica Moldova și structura de sprijin pentru orașele care au aderat la Convenției primarilor europeni.