Comunicat de presă!

01-11-2016, 11:40

Comunicat de presă!

În perioada 26-27 octombrie, o echipă de primari și vice-primari din Republica Moldova a participat în Conferința "Promovarea dezvoltării durabile în țările Parteneriatului estic", organizată în Erevan, de către Comisia Europeană, Conferința autorităților locale și regionale pentru Parteneriatul estic (CORLEAP), în comun cu Ministerul pentru Administrare și Dezvoltare Teritorilă a Republicii Armenia.

Timp de două zile Conferința a întrunit reprezentanți ai autorităților locale și regionale din țările Parteneriatului estic, inclusiv semnatari ai Convenției primarilor, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri.

În cadrul evenimentlui, a fost lansată a doua etapă a Convenției primarilor Est (CoM Est), precum și inițiativa primarilor pentru creștere economică (M4EG). Această inițiativă este îndreptată spre antrenarea sectorului de afaceri, promovarea cooperării între autoritățile locale și organizațiile societății civile. Scopul constă în schimbul de bune practici, creșterea capacităților pentru realizarea și punerea în aplicare a politicilor de dezvoltare locală, crearea de parteneriate publice-private, crearea a noi locuri de muncă, asigurarea a unei dezvoltării durabile.

Un subiect aparte abordat în cadrul conferinței, au fost provocările Planului de acțiune privind energia durabilă (SEAP), lecțiile învățate în proiectele demonstrative, mecanismele de finanțare inovatoare și sprijinul concret disponibil pentru primării în a doua fază a CoM Est.

La începutul anului 2017, va fi anunțat concursul pentru altele 10 milioane de Euro, fonduri disponibile pentru țările parteneriatului estic. Aceste fonduri sunt prevăzute pentru semnatarii Convenției Primarilor. La moment, numărul semnnatarilor activi în Republica Moldova constituie 14.