Fii ECOnom!

22-09-2016, 10:01

Fii ECOnom!

8 moduri de a economisi energia electrică

Unul dintre obiectivele proiectului „ Undă verde, Moldova! Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal ” este economisirea energiei electrice prin modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal, precum și sensibilizarea publicului privind necesitatea economisirii energiei. În acest sens propunem unele modalităţi eficiente de economisire a energiei electrice:

 1.   Iluminaţi eficient locuinţa

 • Deconectaţi lumina când ieşiţi din încăpere.
 • Iluminaţi numai locul din încăperea în care vă desfăşuraţi activitatea.
 • Utilizaţi lumina naturală cât mai mult posibil şi nu lăsaţi lumina aprinsă când nu aveţi nevoie de ea.
 • Alegeţi să aveţi mai multe surse de lumină de putere mai mică, plasate în mai multe locuri, pe care să le puteţi folosi pentru iluminat, decât să aveţi o singură sursă de putere mare, plasată pe tavan.
 • Pentru sursele mari de iluminat, utilizaţi întrerupătoare cu reglaj continuu al tensiunii de alimentare. În acest fel puteţi regla în mod continuu intensitatea luminoasă a sursei de iluminat şi prin urmare - energia electrică consumată.
 • Instalarea unor senzori de prezenţă, care să aprindă lumina numai când sunteţi în zonă vă poate aduce o economie substanţială.

2.   Utilizaţi becuri energo-economice

Pentru aceeaşi intensitate luminoasă, acestea consumă de circa 5-6 ori mai puţină energie electrică şi au o durată de viaţă de 10 ori mai mare.

 3.   Alegeţi cu precauţie utilajele electrocasnice

 • La selectarea noului echipament, atrageţi atenţia la clasa de eficienţă energetică şi la durata de funcţionare.
 • În funcţie de consumul de energie toate aparatele electrocasnice sunt clasificate conform a 7 tipuri de etichete de energie, de la A (mai recent A+ şi A++) – cel mai eficient,  până la G – cel mai puţin eficient.
 •  Pentru a economisi energia electrică utilizaţi aparatele electrocasnice din clasa A++, A+ şi A. Ele au un randament foarte ridicat, performanţe tehnice de cel mai înalt nivel şi consumă cele mai mici cantităţi de energie.
   

4.   Deconectaţi aparatele neutilizate de la sursa de energie. Nu le lăsaţi în regim de "Pauză" sau "Stand-by".

Aparatele lăsate în priză pot reprezenta peste 50% din consumul de energie. Cel mai bine e să scoţi calculatorul, televizorul sau încărcătorul de la mobil din priză. Dacă ai mai multe aparate într-o cameră, foloseşte prelungitoare cu butoane on/off.  
5.   Scoateţi întotdeauna din priză încărcătoarele

Deconectaţi încărcătoarele telefoanelor mobile sau ale acumulatorilor după finalizarea perioadei de încărcare, altfel acestea vor continua să consume energie electrică.

6.   Utilizaţi cât mai des posibil lumina solară

 Trageţi draperiile şi deschideţi jaluzelele, astfel veţi permite luminii solare să pătrundă în încăperi şi veţi reduce considerabil consumul de energie electrică.

 7.   Utilizaţi eficient frigiderul

 Alegeţi frigidere no-frost (exclud formarea gheţii). În cazul, în care frigiderul corespunde altui model, curăţaţi-l înainte ca gheaţa să ajungă la 3mm grosime - gheaţa împiedică răcirea. Setaţi corect butonul termostatului frigiderului în funcţie de tipul şi cantitatea de alimente din frigider. Nu amplasaţi frigiderul lângă aragaz, calorifere, cuptoare şi alte surse de căldură analogice.

8.   Utilizaţi eficient maşina de spălat

 • Folosiţi maşina de spălat haine sau vase la un grad de încărcare cât mai apropiat de capacitatea nominală.
 • Pentru cantităţi mici de rufe şi uşor murdare folosiţi opţiunile de spălare "Rapid" , "Încărcare la 1⁄2" sau "Spălare 30 de minute".  În acest mod veţi reduce consumul de apă, de energie electrică şi de timp.
 • Dacă rufele nu sunt foarte murdare, folosiţi programele de spălare la 40 de grade.