Păstrează căldura în casa Ta!

04-11-2016, 13:49

Păstrează căldura în casa Ta!

S-a lăsat frigul, iar temperatura interioară începe să ne creeze o stare de disconfort. Ridicarea acesteia la necesarul de 20-22 grade Celsius, implică o factură majorată, uneori usturătoare. 

Iată câteva trucuri de prevenire a pierderilor de căldură şi de menţinere a unei temperaturi normale în locuință.

Izolează pereții.

Izolarea pereților și a podului va avea efecte pozitive asupra temperaturii ambiante a casei, iar  montarea geamurilor termopan iți va oferi un grad sporit de confort. Geamurile sunt responsabile pentru un sfert din pierderea totală de energie, iar pereții constituie cea mai mare sursă de pierdere. Costisitoare la prima vedere, izolarea interioară sau exterioară se amortizează destul de repede în timp.

Instalează folii de aluminiu.
Pentru a nu pierde căldură prin pereți, instalează folii de aluminiu în spatele caloriferelor.  Folia nu permite scurgerea căldurii prin pereții exteriori și o reflectă înapoi în cameră.

Distribuie căldura.

Plasează o poliţă din lemn deasupra caloriferului daca acesta este instalat sub fereastră. Căldura va fi difuzată pe lateral, în loc să urce spre geam. Aerul cald se va distribui pe orizontală, încălzind eficient camera.

Nu bloca caloriferele.

Mobilierul trebuie să fie instalat la distanță de calorifere, astfel încât să nu blocheze fluxul de căldură. Lasă un spaţiu de cel puţin un metru şi jumătate distanţă între calorifer şi mobilier.

Acoperă podelele.
Redescoperă covorul – cel care ține cald și nu permite pierderea de căldură prin podea. Aceasta poate ajunge până la 10%.  

Încălzeşte zonal locuința.

Nu ai nevoie de o temperatură ridicată în toată locuinţa. Foloseşte un radiator, aerotermă, panou radiant sau calorifer electric portabil în dormitor. De ce să încălzești bucătăria, dacă aragazul sau plita electrică iși fac treaba? Distribuie temperatura în funcție de timpul de utilizare a camerelor. Atenție la consumul dispozitivului portabil! Trebuie sa fie unul econom.

Nu uita că omul este cel mai important factor ce influențează consumul de energie. Analizează cum și unde o poți economisi și consumă prudent.

Această informație Vă este oferită de echipa proiectului: „Undă verde, Moldova! Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal”, finanțat de către Comisia Europeană în cadrul programului CoMDeP (Convenția Primarilor. Proiecte Demonstraționale).