Unda verde, Moldova !

27-04-2016, 22:42

Unda verde, Moldova !

Comunicat de presă:

Iluminat stradal calitativ – confort și siguranță pentru populație

Proiectele de modernizare a iluminatului stradal se regăsesc pe agenda tot mai multor localități din Republica Moldova. Un iluminat stradal calitativ, optimizat și care să vină în ajutorul pietonilor și a șoferilor pe timp de noapte își doresc și primarii de Ocnița și Cantemir.

Cu acest scop, vineri, 22 aprilie, în incinta primăriei Ocnița, a fost organizată o întâlnire, cu participarea echipelor primăriilor Ocnița și Cantemir, inclusiv a auditorului energetic și a reprezentanților AEER.

Echipele, partenere în proiectul „Undă verde, Moldova! Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal”, au discutat rezultatele auditului energetic al sistemului de iluminat public realizat în orașul Ocnița; recomandările experților internaționali și locali privind auditul și au decis asupra pașilor ulteriori pentru realizarea cu succes a proiectul.

Dat fiind că raportul auditului energetic al sistemului de iluminat public pentru orașul Ocnița a fost întocmit acum un an, iar achizițiile și instalarea corpurilor de iluminat vor fi efectuate toamna, reprezentanții AEER au propus actualizarea acestuia tinând cont de: creșterea tarifelor la energia electrică, necesitatea înlocuirii consolelor, cablurilor electrice cu unele izolate, clasificarea drumurilor, etc.

Primarul de Ocnița, Ion Ciumac și-a exprimat dorința de a “finaliza instalarea a 235, sau poate a mai multor corpuri de iluminat stradal, dacă bugetul proiectului ne va permite, către finele anului”. Totodată, edilul s-a arătat preocupat de calitatea luminii menționând că “lumina trebuie să fie direcționată astfel încât să nu asigure doar traficul automobilelor, dar să lumineze și zonele adiacente. Locuitorii se vor simți mai în siguranța atunci când vor avea un iluminat de calitate, fără puncte oarbe, unde  se pot ascunde eventualele pericole”.

Pe de altă parte, omologul său – primarul de Cantemir, Roman Ciubaciuc, care urmează să lanseze licitația pentru procurarea serviciului de auditare a sistemului de iluminat public, consideră că este necesar de a analiza posibilitatea implementării a sistemelor de telegestiune, care ar permite managementul, controlul și monitorizarea iluminatului public. “Există intervale de timp și zone când intensitatea luminii trebuie scăzută. Între orele 1 şi 5 noaptea scade simțitor traficul pietonal și de mașini. Poate funcția „dimming” ar fi soluţia potrivită pentru reducerea graduală a intensității fluxului luminos ?!”

Proiectul „Undă verde, Moldova! Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal” este finanțat de către Uniunea Europeană în cadrul programului European SUDeP - Proiecte demonstraționale pentru o dezvoltare urbană durabilă. Valoarea totală a proiectului este de 500 mii Euro, din care 400 mii Euro constituind grantul UE, iar 20%  este contribuția autorităților publice locale.

În cadrul proiectul, în total, vor fi instalate aproximativ 710 corpuri de iluminare stradală în orașele Ocnița, Cantemir și Soroca. 

/