Ziua Energiei Durabile!

04-07-2016, 16:57

Ziua Energiei Durabile!

Comunicat de presă

Adio Edison și bun venit LED - le!

 

Curând locuitorii orașelor Soroca, Ocnița și Cantemir vor spune adio lămpilor cu incandescență Edison și bun venit LED-urilor.   

Joi, 7 iulie, în cadrul Zilei Energiei Durabile echipa de lucru din or. Cantemir va discuta rezultatele raportului auditului energetic pentru iluminatul stradal.

În prima jumătate a zilei echipele de lucru vor desfășura în cadrul Grădiniței nr. 1 și nr. 2 din oraș, Ziua Energiei Durabile. În cadrul acestui eveniment vor participa copiii grupelor pregătitoare din cadrul celor două grădinițe. Pentru aceștia vor fi organizate concursuri, jocuri distractive și expoziții interactive.

Evenimentele sunt organizate de partenerii proiectului “Undă verde, Moldova! Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal”, care, până la finele anului curent, propun instalarea a aproximativ 75 corpuri de iluminare stradală în or. Cantemir. Proiectul are scopul de a reduce consumul de energie, implementa tehnologii prietenoase mediului, spori securitatea pentru locuitori și trafic în timp de noapte, dar și a transfera cunoștințe autorităților locale.

De menționat că mai multe localități din Republica Moldova au sisteme de iluminat stradal depășite și, prin urmare, foarte ineficiente. Aceasta conduce la un consum exagerat de energie și costuri de întreținere mari. Totodată, datorită progreselor tehnologice, în prezent este posibil să se realizeze economii de energie de circa 30-50%.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Valoarea totală a proiectului – 500 mii Euro, din care 400 mii Euro – grant al Uniunii Europene, iar 20% - contribuția autorităților publice locale.