UE / Societatea civilă din orașul Cantemir în continuare își consolidează capacitățile de participare și implicarea în procesele decizionale din domeniul energetic la nivel local.
Prima lună a anului a venit cu o nouă implicare a membrilor societății civile din Cantemir. La 21 ianuarie 2021, în format online, ei au participat la consultarea publică a documentului „Analiza barierelor pentru realizarea investițiilor în energie durabilă, în baza experienței or. Cantemir”, realizat în cadrul proiectului UE: „Consolidarea capacităților locale pentru implementarea strategiei pentru energie durabilă în or. Cantemir (CCLISED.
Analiza a fost efectuată de un expert extern, în baza interviurilor cu reprezentanții Primăriei Cantemir și a părților implicate în proiectele locale deja realizate în domeniul energiei durabile (instituții de finanțare, unități de implementare ale proiectelor, contractori etc.), precum și din studierea cadrului normativ relevant. În rezultat, a fost elaborată o listă de bariere pentru realizarea investițiilor în energie durabilă la nivel local, precum și propuneri privind eliminarea acestora, inclusiv propuneri de modificare a cadrului normativ.
La consultările publice expertul Octav Ivanov a prezentat Analiza și a explicat detaliat barierele identificare în domeniu investițiilor în energie durabilă și climă în orașul Cantemir. În cadrul discuțiilor, participanții au fost de acord că lista este exhaustivă și că sunt multe provocări care trebuie depășite, au discutat în baza celor expuse.
Victor Parlicov, lider de echipa pe Advocacy în cadrul proiectului, a explicat acțiunile de mai departe, după finalizarea procesului de consultare publică. Astfel, așa precum prevede și planului de activități a proiectului, va fi selectat un subiect pentru organizarea campaniei de advocacy pentru eliminarea uneia dintre barierele identificate.
***
AO Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Consolidarea capacităților locale pentru implementarea strategiei pentru energia durabilă în or. Cantemir (CCLISED)”, în parteneriat cu Centrul de Instruire și Dezvoltare Educațională.
Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru Regiunea Sud este Centrul Regional de Asistență și Informare a Organizațiilor Neguvernamentale „CONTACT-Cahul”.
@Centrul de Instruire și Dezvoltare Educațională